”Snow Crash” och ”The Diamond Age”

Två (icke sammanhängande) post-cyberpunkiga romaner av samma författare – Neal Stephenson. Jag fascineras av båda, av samma anledning som jag gillade Jennifer Government – de utspelar sig uppenbarligen i en framtid, men en inte alltför avlägsen sådan, inte helt olik vår egen tid.

I Snow Crash blandas en något upphottad korsning av ett MMORPG och World Wide Web i en Gibson-lik och inte helt osannolik version av ett framtida ”cyberspace”. Dock är det uppenbart att Stephenson vet mycket mer om de tekniska aspekterna av IT än vad Gibson gör, men det är väl egentligen knappt relevant. Här blandas elegant cyborghundar och skateboardpunkbud med ett datorvirus som påverkar användarens mentala hälsa. Allt detta mot en bakgrund av ett samhälle som är fullkomligt privatiserat och där maffian är en av de trygga samhällena att vara del av. För att inte tala om höghastighetspizzabud. Synnerligen läsvärt, kort sagt. Och i ett halsbrytande tempo.

Den andra, The Diamond Age utspelar sig i en annan framtidsvärld, som framhäver en annan aspekt, där olika värderingar i samhället ställs emot varandra. Dessutom kan man se den som ett inlägg i diskussionen om arv kontra miljö och hur det påverkar en ung människa, och det roar ju alltid en gammal lärarstudent. Fast man måste ju ändå säga att huvudrollen här går till en bok-i-boken, och inte till en person i boken, vilket är rätt fascinerande i sig. Jag undrar hur det skulle vara om man hade haft en sån bok när man var liten, egentligen…?

Det enda jag kan tänka mig att invända, och det mot båda dessa böcker, är att slutet är något abrupt. Väldigt, faktiskt. Men det kanske är jag som är bortskämd med fantasyböcker som alltid måste berätta allt om hur det gick för alla in i minsta detalj, efter att storyn egentligen är död för länge sen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s