I väntan på talibanerna

Blev tilldelad I väntan på talibanerna på jobbet med order ”Läs!”, så det fanns inte så mycket att välja på här.

Boken har fått omdömet att den är lättläst och inte blir tråkig, och jag skulle vilja argumentera att det beror på först och främst att det inte är EN bok vi läser utan en samling kortare artiklar utan sammanhang (men på samma tema), så det faktum att man inte måste hålla ett sammanhang i huvudet gör den lätt att läsa. Å andra sidan försöker ju boken inte sätta saker i något sammanhang för oss, utan det får man räkna ut själv, så på det sättet kräver den ju en större insats av mig som läsare än vad den kunde ha gjort.

Boken består som sagt av ett antal kortare reportage eller artiklar, som ofta är uppbyggda kring en eller ett fåtal personer (inte uteslutande afghaner, men nästan) som får förmedla sin bild av Afghanistan idag och historiskt, nuvarande och tidigare konflikter, Isaf och de amerikanska styrkorna etc. Jag uppfattar det som att författaren försöker göra sitt bästa för att ”alla” sidor ska få komma till tals och försöker återberätta precis deras historier utan vinkling eller skönmålning. Jag får dock känslan av att författaren inte är särskilt positivt inställd till de utländska soldater som finns i landet. Han verkar för mina ögon okunnig om alla typer av militära spörsmål och inte särskilt intresserad av att lära sig heller. Boken som helhet gör ett bra jobb med att påvisa komplexiteten i den konflikt som pågår i Afghanistan idag och de enorma svårigheter som väst kanske inte ens förstår att de konfronterats med – så skilda är våra världar. Och Afghanistan är inget enhetligt folk (och har aldrig varit heller), så oavsett vad vi gör kommer någon att tycka att vi är dumma.

En intressant not är att varken författaren eller någon av afghanerna som får komma till tals verkar göra någon som helst skillnad mellan soldaterna i Isaf och de amerikanska soldaterna som agerar under Operation: Enduring Freedom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s