Harry Hole (eller ”Män som mördar kvinnor”)

Som jag skrev om förra gången så läste jag Jo Nesbös Gengångare och tyckte att den var ganska bra, så jag passade på att skaffa och läsa de andra böckerna om Harry Hole också. Jag ska väl erkänna att jag blev lite besviken, särskilt som att hans första bok har fått ett antal prestigefulla priser – men de var helt enkelt inte lika bra. Jag skulle vilja säga att – tvärt om från de flesta andra – att Nesbö lär sig av sina misstag och blir bättre och bättre allt eftersom. Ju senare i serien boken kommer, desto bättre är den, med ett lysande undantag: Rödhake är faktiskt en av de bättre kriminalromaner jag har läst. Till och från kanske den blir något långrandig i sin historiska berättelsetråd, men till syvende och sidst så känns det väl motiverat.

Det tråkiga i sammanhanget är att de flesta böckerna är rätt lika i sin uppbyggnad. Efter ett tag så kan jag säga ganska tidigt vem det är som är mördaren, eftersom att jag vet att mördaren uppfyller vissa karaktäristika, och jag kan också förutsäga (i alla fall i många fall) vem som kommer att dö härnäst, för som jag skriver i titeln så handlar det här i huvudsak om ”män som mördar kvinnor”, utifrån ett fåtal motiv. Känns lite torrt och omodernt, faktiskt – jag vet att det inte är jätterealistiskt, men det händer trots allt ibland – kan vi inte nån gång få läsa en deckare som handlar om en kvinnor som mördar kvinnor, och där motivet inte har en karl inblandat?

Kort sagt så är böckerna om Harry Hole väl värda att läsa om man gillar kriminalromaner, men det kan kanske vara en idé att inte läsa alla i ett sträck så som jag gjorde, då blir det lite förutsägbart och tjatigt…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s