A Man on the Moon

I believe this nation should commit itself, before this decade is out, to landing a man on the moon and returning him safely to the earth – John F. Kennedy, maj 1961

We choose to go to the moon! We choose to go to the moon and do many other things, not because they are easy but because they are hard! Because that goal will serve to organize and measure the best of our abilities and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win… – John F. Kennedy, september 1962

Jag antar att våra små käpphästar i hushållet smittar av sig. A Man on the Moon är en berättelse om det amerikanska rymdprogrammet med fokus på Apollo-projektet, vars höjdpunkt (av många ses som), den första månlandningen av Apollo 11, 20 juli 1969. Författaren var vetenskapsjournalist på den tid det begav sig och det är tydligt att här finns en viss hjältedyrkan för rymdprogrammet i allmänhet och astronauterna i synnerhet. Historien berättas ur astronauternas perspektiv, trots att de bara var en liten del av de hundratusentals människor som deltog i projektet.

Några mycket intressanta saker slår mig när jag läser boken. Den första är vilken gargantuansk ansträngning alla inblandade har gjort. Att arbeta med Apollo, om man så gjorde det på NASA, Grumman, North American eller någon annan av de underleverantörer, vetenskapare m.fl. som var inblandade, verkar ha varit ett kall mycket mera än ett jobb. Man arbetade otroligt många timmar varje dag och vecka under många år, oräkneliga privatliv och äktenskap offrades i processen, och var och en verkar fast besluten om att ”om det här komplexa projektet brinner upp, så ska det i alla fall inte vara mitt fel”, och därav lyckas man producera resultat som man knappt kunde drömma om när projektet började – Kennedys ursprungliga löfte tvivlade många på NASA om att man skulle kunna uppfylla, och när Apollo 11 till slut landade tillbaka på jorden igen hade man flera månader tillgodo.

Det andra, som förvånade mig, är hur lite kamratskap det verkar finnas bland astronauterna. Vitt skilda bakgrunder (i alla fall i sina egna ögon – testpiloter från flottan och flygvapnet blandat med civilingenjörer och vetenskapsmän) men framförallt rivalitet om att få flyga de olika uppdragen förhindrar att astronauterna, förutom i några undantagsfall, bildar de tajta grupper som jag trodde var helt självklart att man bildade om man ska tillbringa veckor med varandra i utrymmen ungefär lika stora som handikapptoaletten på en restaurang. Man kan ju undra att det gick överhuvudtaget. Men, som en av astronauterna sjäva berättar, att det gick så bra som det gick var nog på grund av att man endast rekryterade människor med en så stark pliktkänsla att uppgiften gick före allt – man kunde flyga med vem som helst och funka tillsammans, eftersom att uppgiften krävde det. Men det var inte säkert att man gick ut och tog en öl tillsammans på kvällen för det.

Slutligen är det också intressant att många av astronauterna, särskilt de tolv som faktiskt varit på månen, inte ser det som höjdpunkten varken i sitt liv eller i sin karriär – många är besvikna över att månlandningarna är det enda som allmänheter känner till, och knappt ens det (nämn någon som varit på månen som inte var på Apollo 11, någon?). Men flera anser istället att de gjort sina största insatser i rymdprogrammet någon annanstans, till exempel Skylab eller på rymdfärjan. Eller på helt andra ställen i livet.

Sammanfattningsvis så är det en rätt tjock bok, men kan man bara tänka sig att tycka att Apolloprogrammet är det minsta intressant så tycker jag att man ska ta sig tid att läsa den. Eller, om man föredrar det, titta på From the Earth to the Moon, en tv-serie som är inspirerad av boken och berättar i huvudsak samma saker, men lite mindre detaljerat och ibland med något annorlunda fokus.

Goodspeed the crew of Apollo 17

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s