Syndafall i Wilmslow

”Den hyllade romanen om det kultförklarade geniet Alan Turing” står det på omslaget till Syndafall i Wilmslow. Hyllad må den vara, och visst handlar den till del om Alan Turing, men jag är ändå besviken. Författaren verkar ha velat skriva en typisk kriminalroman (det som de flesta enligt mig felaktigt kallar deckare), men ändå berätta den ytterst verkliga historien om Alan Turings död. Men verkligheten blir sällan bra romaner, särskilt inte när man ska försöka klämma i den i en så formbunden genre som den moderna kriminalromanen. Jag hade sett framför mig en initierad och kanske något dramatiserad biografi om den moderna datorns upphovsman, men fick istället någon form av taskigt mellanting mellan drama och kriminalroman, förmodligen uppblandat med referenser till verkliga händelser, men det är omöjligt att avgöra vad som är historiskt och vad som är påhittat. Jag är, som ni kanske märker, djupt besviken.

imageFör att få ett språkrör att berätta historien genom har författaren skapat Leonard Corell, som är (mycket ytligt) inspirerad av den verklige polisen Cottrell, som utredde Turings död.  Den fiktive Corell är enligt mig en mycket tunn och tråkig karaktär, inte bara för att han är gnällig, uppgiven, bortskämd och less på livet, utan lika mycket för att han är tunt gestaltad av författaren. Trots detta ägnas säkert hälften av boken åt att följa karaktären Corells uppväxt och utveckling snarare än att berätta om Turing.  Historien berättas huvudsakligen ur Corells perspektiv, och här är det förstås tydligt att mycket av det Corell tänker och undersöker vad gäller Turing är författarens egna påhitt, medan delar av det förmodligen är hämtat ut den verklige Cottrells anteckningar och andra samtida källor. Det finns dock inget sätt för mig att veta vilket som är vilket, och det stör ut mitt förtroende för hela berättelsen fullständigt. Jag litar inte på något av det Lagercrantz skriver om Turing, förutom det jag redan vet. Och då är det ju lite poänglöst att läsa boken som en historik över Alan Turing, som jag tänkte göra, och man kan inte heller läsa den som en kriminalroman, för som sådan beträffad är den rätt kass. Som så ofta, när någon försöker sig på att göra flera saker samtidigt, så misslyckas man här med båda.

Allt detta är mycket synd, för Turings historia är värd att berätta. Sällan har nog någon gjort en sådan insats för sitt land, för att sedan lika systematiskt och grymt bli sviken av densamma. Alan Turings öde är en studie i konsekvenser av trångsynthet. Turing var homosexuell, något som på femtiotalet fortfarande var ett brott. Dessutom tror jag, utifrån hur han framställs av historien, att om han levt idag så skulle han ha bedömts ha en ”störning” inom autismspektrat, kanske Aspergers syndrom (till exempel beskrivs det att Turing ofta tog saker bokstavligt, som var avsedda som bildliga). Det skulle i så fall förklara en hel del om hans liv – både hans tyligen något bristande sociala förmåga, men också hans exceptionella begåvning inom matematiken. Det är lite skrämmande att veta att mannen som, tillsammans med Churchill, anses ha påverkat ett världskrigs utgång mer än någon annan, idag förmodligen skulle ha fått en diagnos som vi kallar för ”störning”, något som kanske inte är lika stigmatiserande som homosexualitet var på femtiotalet, men ändå – en ”störning”. Är det inte så att vårt samhälle idag har en extremt smal bild av vad som är ”normalt”? Kan man inte uppfylla den bilden med 12 års välanpassad skolgång och sedan en arbetsvecka på 40 timmar år ut och år in så passar man inte in i samhället. Är det verkligen rimligt? Är det inte så att samhället slösar enormt med begåvningar bara för att de inte passar in i mallen? För att visa Turings själ respekt kan vi väl alla fundera i en tyst minut på vilka fördomar just vi själva har, och om vad vi ser som mindre värt kanske bara är en brist på perspektiv?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s