Bones

I behov av lite lättsam återhämtning efter Wheel of Time så blev det ett par klassiska, moderna kriminalromaner: Break No Bones och 206 Bones, båda av Kathy Reichs. Nu kanske det ringer klockor hos någon, och jo, visst är det så att TV-serien Bones är baserad på Reichs böcker. Som så ofta har den rörliga bilden rätt lite med den skrivna förlagan att göra. Det handlar om en rättsmedicinsk antropolog vid namn Temperance Brennan, som studerar skelettdelar i syfte att utreda brott, och hamnar förr eller senare mitt i nämnda brott. Så långt stämmer det, men allt utöver det är rätt olikt.

Som modern kriminalroman beträffat så får man allt man förväntar sig i båda böckerna. Litterärt är Reichs skickligare än många andra ”deckarförfattare”, och nyttjar språket till att både visa och berätta på ett mångfacetterat sätt. Det märks också att Reichs har verklig erfarenhet inom området, dels på grund av hur berättelsen bygger på detaljerad kunskap om hur människans skelett är beskaffat (som jag förvisso inte har kompetens att utvärdera, men ger ett gediget intryck), och hur brottsutredningar beskrivs på ett avsevärt mycket mer trovärdigt sätt än i många andra böcker i genren.

Min största reservation är väl att böckerna är något förutsägbara – i båda fallen lyckas jag lista ut ”själva hemligheten”, pivotpunkten i intrigen, långt innan den avslöjas, och det förtar lite av läsupplevelsen. Sen följer böckerna också rätt slaviskt de genrekonventioner som är vanliga i den moderna kriminalromanen – inga överraskningar där. Men vill man ha lite mysrysig avslappningsläsning där man slipper den skicklige polisen med det dåliga äktenskapet och alkoholproblemen, och inte behöver irritera sig alltför mycket på platt berättande,  så kan man defintivt ge Reichs lite uppmärksamhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s