Händelser vid vatten

”När de stora skogsbolagen drar sig tillbaka är [landskapet] för alltid förändrat av hyggen, vägnät och grustäkter. Kvar är de namnlösa platserna i starrens rike, gungande våta tuvor och sorlande vatten under marken. Vattnet viskar och jämrar, isande klart eller sugande svart. I sommarens bleka nattljus tycks händelser och platser sväva och vandra, lika svårgripbara och tvetydiga som människors minnen och handlingar.” – Kerstin Ekman, Händelser vid vatten

Kerstin Ekmans Händelser vid vatten har kallats för en deckare, men det är väl lite som att kalla en femvåningars krokan för ”en kaka”. Den är inte riktigt samma sak som något av Camilla Läckberg eller Åke Edwarsson, direkt. ekman_handelservidvattenI grunden är det förstås samma sak, tidigt i boken sker ett mord, och lösandet av detta är vad berättelsen strävar mot, samtidigt som de praktiska och sociala konsekvenserna av det utgör en stor del av berättelsen.  Händelser vid vatten är en ursvensk och beckmörk Twin Peaks utan Agent Cooper, ett nära möte med vad som på ytan ser ut att vara en idyllisk bruksort, men snabbt kommer man i kontakt med de mörka strömmarna som virvlar under ytan.

Många författare berättar berättelser. Kerstin Ekman förmedlar känslor. Hennes språk är rikt och späckat med stilfigurer som gör läsandet till en känslosam, men subjektiv och tolkningsbar upplevelse. Som jag tidigare noterat om andra böcker, så får vi populärkulturella bokslukare passa oss, så att vi inte jagar efter berättelsen i ett sådant tempo att läsupplevelsen blir lidande. Om du vill vidga dina deckarläsarvyer och tycker att det låter lockande med en oändligt mörk berättelse i midnattssolens landskap är det här definitivt något för dig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s