The Iron Wyrm Affair

Kommer ni ihåg Fem myror är fler än fyra elefanter? Eller mer specifikt, avsnittet där Brasse gör korvkaka, enligt principen ”kaka är gott, korv är gott, karameller är gott, kola med papper är gott, då måste ju allt tillsammans bli jättegott!”. Lite så verkar Lilith Saintcrow ha resonerat när hon skrev The Iron Wyrm Affair – steampunk är gott, drakar är gott, besvärjerskor är gott, mechar är gott, hyperintelligenta logiker är gott, uråldriga magiska varelser är gott, varför begränsa sig?! Resultatet blir något därefter. The Iron Wyrm Affair

Boken handlar om Polgara Besvärjerskan och Sherlock Holmes… err, förlåt, jag menar förstås besvärjerskan Emma Bannon och mentaten Archibald Clare, som tillsammans måste avslöja och förhindra en konspiration som riktar sig mot hjärtat av Britannia. The Iron Wyrm Affair anstränger sig hårt för att vara steampunk, med långa beskrivningar av Emma Bannons klänningar och dekorativa kugghjul på titelsidan för varje kapitel, men när man ska klämma in så många fantasifulla miljöer och koncept i en inte så stor bok så måste något annat falla bort. Det är en målande miljöbeskrivning efter en annan, men sammanhanget i själva berättelsen blir svårt lidande. Det kanske inte hjälper heller att jag inte tycker att magi och steampunk hör ihop – för mig var Soulless ute och balanserade på den yttersta gränsen med sina ändå rätt diskreta vampyrer och varulvar, men här är magin akut närvarande på varje sida.  Men det kanske förpliktigar att heta Lilith Saintcrow när man ska skriva en sån här bok?

Nåja, det är ingen katastrofdålig bok egentligen, och kan man tänka sig att blunda för en tunn intrig för att få svepas med i ett magiskt Londinium fullt av te, svävande magiskolor och män i plommonstop, så för all del, läs The Iron Wyrm Affair.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s