Hungerspelen

Den stora internationella ungdomshajpen över Twilight verkar ha lagt sig, och ersatts av en Hungerspelen-hajp. Efter att nu ha läst Hungerspelen-böckerna gör detta mig så glad, så glad, så glad. Varför? Jo, först och främst på grund av vilka budskap jag uppfattar att böckerna sänder till unga tjejer. Twilight säger något i stil med ”Var passiv, var söt, var oskuld och bara vänta – så kommer din riddare i skinande rustning såsmåningom att uppenbara sig, och det kommer att vara kärlek vid första ögonkastet och ni kommer att leva lyckliga i all evighet”. Hungerspelen säger något i stil med ”Livet är hårt och orättvist och ingen kommer att ta hand om dig, så det får du göra själv. Många kommer att vilja påverka hur du är både utanpå och inuti, men du måste själv bestämma vem du vill vara.” Jag är djupt förtjust i böckernas huvudperson, den sextonåriga Katniss Everdeen. Hon är kompetent, självständig, lite tvär och kantig och inte bäst i världen på att hantera människor (hon har många likheter med Jules från Wool-serien). Hon har inget remarkabelt utseende, men ett brinnande engagemang för det hon bryr sig om. Eller, kortfattat, kan man säga att hon är precis så fri och nyanserad som manliga karaktärer brukar vara. Inget behov av att behaga (inte ens läsaren), ingen press att vara en snäll och fin flicka. Det är befriande att läsa.

the-hunger-games-trilogy

Om någon hade sagt åt mig för några år sen att nästa hajp kommer att bli en ungdomsversion av Battle Royale så hade jag skrattat åt dem, men faktum är att det är precis detta som den första boken, The Hunger Games, är. Katniss blir tvingad att delta i ”Hungerspelen”, en kamp på liv och död mellan slumpvis utvalda unga människor, som den totalitära staten konstruerat i syfte att roa överklassen och hålla underklassen i schack. Den riktiga logiken kring detta är lite vag och faktiskt bokens stora svaghet om man frågar mig, men accepterar man det så håller allt annat ihop sen – och är det inte egentligen bara en lite mer högteknologisk form av de romerska gladiatorspelen? Jag accepterar det i alla fall.

Som så ofta så står den första boken för sig själv, medans uppföljaren Catching Fire lider av de vanliga svagheterna som en mellanbok har, och måste följas av den avslutande Mockingjay. (Här har översättaren till svenska gjort bort sig ordentligt med titeln på tredje boken, för översättningen har inget med den ursprungliga titeln att göra, och avslöjar alltför mycket om var berättelsen kommer att ta vägen. Det är väl inte så att titlar ska vara spoilers, och vad var det för fel på den ursprungliga titeln? Den passar mycket bättre till bokens innehåll, för den visar var fokus borde vara.) Läser man alla tre böckerna blir berättelsen (inte helt otippat) en helt annan än om man bara läser den första, vilket man mycket väl kan göra. Lite skakigt och repetitivt blir det inemellan, särskilt i mittenboken, men jag är aldrig uttråkad, och jag glömmer ibland bort att det är en ungdomsbok jag läser för på många sätt är den fullfjädrad.

Det som fångar mig särskilt är att man så tydligt får följa hur Katniss (med flera) påverkas av vad de i självbevarelsens namn tvingas göra. I den våldsförhärligande mediavärld vi lever i diskuteras det sällan (förutom i kanske i debattprogram, som har en helt annan målgrupp) vilka konsekvenser det har på en människa att skada eller till och med döda en medmänniska. Våldets självaccelererande loop och de synnerligen praktiska problemen som kommer av våld som självförsvar, både på ett personligt plan och på ett samhälleligt sådant visas i slutänden på ett sätt som måste vara omöjligt att inte ta till sig. Problemet med att göra väpnad revolution – som historien har visat – är uppenbart: om man är beredd att ta till våld mot våldsmonopolet, har man inte då blivit det man försökte utplåna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s