Flatland

Ordet ”tankeexperiementroman” har aldrig manifesterat sig tydligare än i Flatland, först tryckt 1884 och ironiskt nog den parentes i författarskapet som Edwin Abbott blivit hågkommen för. I korthet så handlar den om Kvadraten, en invånare i Flatland (även på svenska, men kanske blir lättare att tolka om man kallar det ”Plattland”), en tvådimensionell tillvaro. 20140807_211321Kvadraten beskriver sakernas tillstånd i Flatland, och får också besöka andra länder med andra antal dimensioner och beskriver dessa – och visar upp svårigheten med att beskriva dessa – utifrån sitt tvådimensionella perspektiv. Stora delar av boken som skildrar Flatlands sociala struktur är en ganska giftig satir över sin samtids stelbent syn på kön och klass, särskilt hos överklassen. Trots att jag vet att det är satir blir det dock lite magstarkt med den otroligt trångsynta kvinnobild som skildras (särskilt för att jag tror att vissa saker – som att män skildras med en stor mångfald, medans kvinnor i huvudsak är lika – är slentrian snarare än avsiktlig satir), så jag måste ta flera pauser i läsningen även om boken bara är lite drygt hundra sidor.

Kan man ha överseende med det så har man kvar en historia som mycket pedagogiskt med exempel och illustrationer beskriver hur vår tredimensionella värld skulle te sig för en tvådimensionell varelse – och sedan genom deduktion från detta beskriver hur en fyrdimensionell varelse skulle te sig för oss tredimensionellingar. Tänk dig en kub. Tänk dig att du viker ut kuben – då får du sex kvadrater brevid varandra, i två dimensioner. De kan vikas ihop till en kub igen.  Tänk dig sedan att du tar åtta kuber och viker ihop – och ta-daa, så har du en fyrdimensionell kub. Om du inte har ont i huvudet när du har funderat på det en stund är du antingen matematikstudent på högre nivå eller en bättre människa än jag (eller möjligtvis båda delar).

1-wireframefoldededit1

De tredimensionella (t.v.) och fyrdimensionella (t.h.) kuberna, utvikta.

I slutänden så visar Flatland genom sin illustration av vår oförmåga att uppfatta den fjärde dimensionen att oavsett vår naturvetenskap och våra sinnens vittnesbörd så är det mycket möjligt att det finns saker där ute som vi inte kan förklara. Det är inte så illa pinkat av 123 sidor, tycker jag!

Förövrigt har det gjort ett rollspel baserat på det samhälle som beskrivs i Flatland, som delvis kan laddas ned här. För vem kan väl motstå den här introduktionen:”Whether your adventures take you to the criminal classes of The State and an encounter with legendary gang leader “Scarside” Al Gebra, across the border to Polygonia and an attempt to rescue Mad King Euclid, or into the glamorous world of politics and diplomacy with the multi-faceted polygons of the aristocracy, there’s something here for you.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s