Tema: Skitig realism

20150202_161923

FF-katten säger ”Köp tidningen nu, annars..!” (de är inte kända för att vara diplomatiska, katterna…)

Så var det dags för tema i Fenix igen (nr 1/15 denna gången)! Skitig realism är på tapeten den här gången, känns helt i tiden med den inrullande grim dark-fantasytrenden. Lite intressant är det ju att som fantastikblogg få i uppgift att skriva om realism, men vill du se kryphålet jag krånglade mig ur det dilemmat genom så får du allt läsa tidningen. Det blev i alla fall så att jag delade upp temat i tre delar: först skitig för sig, sen realism för sig, och sen skitig realism i all sin härlighet. Här är titlarna som hamnade under respektive rubrik.

Skitig
Elric, The Steel Remains, The Lies of Locke Lamora, Dark Tower, The Killing Moon, Who Fears Death, Empress, och slutligen duologin Alvprinsen och Alvkungen.

Realism
The Reindeer People, Fåraherdens dotter, Berättelsen om Taur, Rivers of London, Främling. Inkräktare, vissa noveller ur Dangerous Women och Lindholms bidrag till The Inheritance. Oryx & Crake, Tjänarinnans berättelse, World War Z, Stockholms undergång, Permafrost ur Maskinblod 2, Midvintermörker och Stjärnklart. Även Liftarens guide till galaxen kom med här, och där måste man nog läsa mitt resonemang för att förstå hur den (förmodligen för första och sista gången) kan hamna under den här rubriken.

Skitig realism
The First Law, God’s War, Markus Skölds bidrag i Maskinblod 2 och 3, Hungerspelen-böckerna, Metro 2033 och den ultimata skitiga realismen av dem alla: Efter floden (inklusive varningstext om sannolik förlust av framtidstro för människosläktet vid läsning av den sistnämnda).

Läs mer om tidningen på Fenix hemsida, och vill du ha ditt eget nummer så leta på Pressbyrån, eller hos någon annan av tidningens återförsäljare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s