Do androids dream of electric sheep?

Det är kanske inte jättemånga som har hört talas om Philip K. Dicks sf-klassiker Do androids dream of electric sheep?, men däremot har nog många hört talas om filmen som gjordes baserad på den, nämligen Ridley Scotts Blade Runner. I boken (och även i filmen) är androiderna, robotarna, så mänskliga att man måste göra benmärgsprov för att med fullständig säkerhet kunna avgöra om det är en människa eller en android man har att göra med. Med bland annat detta som utgångspunkt utforskar Philip K. Dick vad det är att vara mänsklig i en framtidsvärld där den förödda Jorden nästan är övergiven till förmån för Mars, och de som blev kvar försöker finna sig ett syfte bland det uppgivna förfallet. De flesta djur är utrotade, och de individer som finns kvar säljs för hiskeliga priser för att fylla en roll delvis som statusymbol och delvis något som liknar den roll som emotionell kontrapunkt i en hård värld som många husdjur utgör för sina ägare redan idag. Huvudpersonen Rick Dec20150223_091145kard äger tyvärr inget riktigt djur, utan bara en elektrisk replika av ett får (ett stigmatiserande faktum han döljer för grannarna), och detta faktum, konstaterar han tidigt i berättelsen, gör honom till en mer emotionellt utarmad människa än om han inte haft något djur alls.

På ytan är Do androids dream of electric sheep? en berättelse om prisjägaren Deckard, som fått i uppgift att ”pensionera” en grupp av mycket avancerade och människolika androider som befinner sig olagligen på Jorden. Det är en framtidspolisroman av enklaste sort, som egentligen bara finns där för att utgöra ett ramverk att hänga upp bokens verkliga agenda på, för som så ofta i science fiction så utforskar man vad som är kärnan i det mänskliga genom att jämföra det med det som inte är det. För när blir en android jämbördig med en människa? Aldrig? När den är intelligentare än en människa? När den kan fortplanta sig? När vi inte på ytan kan skilja den från en människa? När den kan vårda ett djur med empati? Eller är det när den kan älska som en människa?

Annonser

2 tankar om “Do androids dream of electric sheep?

  1. Jag läste om denna för bara ett litet tag sedan och kan bara hålla med om det mesta som du skriver. Polishistorien känns rätt bagatellartad (=det går lite väl enkelt för honom att hitta och eliminera dem) både i boken och i filmen men de filosofiska frågorna är på topp.

    • Blade Runner är nog en av de filmer som rullar oftast i det FF:ska huset (vi har tre utgåvor av den, bara det), och jag bara älskar Rutger Hauers monologscen i slutet. Trots att boken och filmen skiljer sig så markant så tycker jag ändå att filmatiseringen har lyckats bra med att föra fram kärnan i boken, vilket är intressant – annars brukar ju filmerna oftast få med ytan och totalt missa själva budskapet (jfr t.ex. Starship Troopers).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s