The Alchemy of Stone

I Gargoylernas stad är eliten indelad i två partier, Mekanikerna och Alkemisterna, allt efter vars och ens profession. Mattie är på ett sätt fast mitt emellan: själv är hon alkemist, men hon är också en automaton, en mekanisk konstruktion skapad av Loharri, en framstående mekaniker. Och allt eftersom att mekanikerna, som för tillfället har överhanden i stadens maktspel, genomför förnyelser och effektiviseringar genom att introducera fler och fler mekaniska konstruktioner att delta i arbetet och driften av staden, pyser det motvilja under ytan.

alchemyofstoneThe Alchemy of Stone är en lättläst och förtrollande vacker skildring av en miljö som inte lätt kategoriserar sig. Det närmaste jag kommer är ”steampunk”, men det är långt ifrån genrens mittfåra, och närmare renässans än viktorianskt 1800-tal. Mattie är en fascinerande karaktär full av motsägelser som sätter mänskliga värden i perspektiv, och hela den övergripande konflikten mellan Mekanikerna och Alkemisterna kan läsas som en intressant kommentar till tillväxtsamhällets (i bästa fall) välvilliga hänsynslöshet. Ett annat återkommande tema är döden, som återkommer igen och igen, men med ett lätt och filosofiskt handlag som inte känns påträngande.

The Alchemy of Stone är kanske inte det mest slående jag har läst, men det är vackert, det är annorlunda och det är eftertänksamt, utan att för dens skull kompromissa med berättelsens tempo. Jag fick lägga lite tid på att få tag i den här boken (även om den verkar vara tillbaka i bokhandlarna nu), men det var värt varje minut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s