Tema Fenix: Resor

Senaste numret av Fenix har tema resor, och även om det inte dominerar i tidningen så är det vad min artikel handlar om. Jag börjar med lite olika exempel på fortskaffningsmedel i fantastiken, allt ifrån ens egna fötter i Bilbo via båtar i Red Seas Under Red Skies och Liveship Traders-trilogin till lite speciella bilar i Goda Omen och God’s War, trimmade skateboards och motorcyklar i Snow Crash, steampunkiga varianter som mekaniska hästar i Punch Card Horses ur Waiting for the Machines to Fall Asleep och lindrosksystem i Spionens fall ur I varje ångetag, och rymdskepp längs hela skalan från troliga (Project Mars) till fullständigt orimliga (Liftarens guide till galaxen).

fenix 4-2015Sen följer en indelning av berättelser, först de där resmålet är målet. Där finnes en hel del av Jules Verne, bl.a. 400 mil på Amazonfloden, En världsomsegling under havet, Den hemlighetsfulla ön, Till jordens medelpunkt och förstås Jorden runt på 80 dagar, och dessutom dess pastisch Jorden är rund ur Maskinblod. Vidare hittar vi A Fire Upon the Deep, Trade Winds ur So long been dreaming, Honor of the Queen, Imperiets dotter-serien, långnovellen Homecoming ur The Inheritance, Gullivers resor, Liftarens guide till galaxen (igen) och The Martian.

Därefter följer exempel på berättelser där själva resan är målet. Här trillar många av de klassiska ungdomsfantasyserierna in, som Sagan om Belgarion, Wheel of Time och Sagan om Deverry, men också vissa vuxenserier, som A Land Fit For Heroes, även om de oftast inte är lika utpräglade. Andra exempel är Stardust, The Rain Wilds Chronicles, Dark Tower och The Wind Through the Keyhole.

Utöver detta har just det här numret av tidningen ovanligt mycket litteraturrelaterat innehåll, bland annat en lång artikel om världen i Maze Runner-böckerna, och ett helt uppslag med bokrecensioner av bland annat The Wars of Atlantis, Dr. Caligostro’s Cabinet of Curiosities och Trolldomsakademien: Isskeppet (som är en lämplig pendang till rollspel-för-barn-fokuset i numret). Skaffa din egen tidning på Pressbyrån eller någon av de andra återförsäljarna, och prova rollspel med barn i din närhet snart!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s