Trading in Danger

Kylara Vatta går sista året på rymdflottans kadettskola och har goda chanser att gå ut som kursetta, med en militär karriär utstakad framför sig, stick i stäv med familjen Vattas traditioner där alla andra arbetar i familjeföretaget Vatta Trading Ltd. Men allt blir inte alltid som man har tänkt sig, och helt plötsligt finner sig Ky som kapten på ett av familjeföretaget rymdskepp, en gammal skorv som hon ska transportera iväg för att sälja som skrot. Men inte heller det blir riktigt som det är tänkt…

trading-in-dangerTrading in Danger är snabbläst och lättinhalerad, med lättsmält action utan att bli korkad. Min tidigare bekantskap med Elizabeth Moon är från Paksenarrion-serien, och det finns många likheter mellan Paksenarrion och Ky Vatta, med en naivitet och godtrogenhet som sätter dem i svåra situationer, men en kompetens och karaktärsstyrka som gör att de kan ta sig ur dem igen. Även om Kylara är civil under nästan hela boken så går det inte att missta sig på Moons militära bakgrund och intresse, som lyser igenom på ett sätt som gör att boken känns som en light-version av On Basilisk Station (första boken om Honor Harrington), men med tempot och lättsamheten från Storm Front (första boken om Harry Dresden).

Trading in Danger är, precis som de nämnda serierna, perfekt som avslappnande hängmatteläsning med lagom med spänning och action som man inte behöver anstränga sig särdeles mycket för att inhalera. Den är också den första i en längre serie av fristående böcker, Vatta’s War kallas den tydligen, men kan definitivt läsas som fristående. Och precis som med serierna om Harrington och Dresden känner jag inget akut behov av att läsa resten av böckerna nu direkt, men jag skulle inte ha något emot att plocka fram en del till eller två vid behov av rekreationsläsning deluxe.

Se även min recension av övriga fyra delar i serien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s