Den mörka materian

Bokomslag - Den mörka materian

Min upplaga med fruktansvärt fula, illa datorgenererade bilder på omslagen. Och ändå är de bättre än den fruktansvärt dåliga filmen som gjordes på första boken.

Den mörka materian är samlingsnamnet för en bokserie i tre delar: Guldkompassen, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren. Här får vi följa Lyra Belaqua, en flicka som bor i en version av Oxford, ganska lik vår egen för dryga hundra år sedan kanske, men ändå inte riktigt samma. Det tydligaste skillnaden mellan Lyras värld och vår är att alla människor har en daimon. Den ser ut som ett djur, och unga människors kan ändra skepnad medan vuxnas har tagit fast form. Vad daimonen är beskrivs aldrig uttryckligen, men min tolkning är att den är någon form av fysisk manifestation av delar av ”sin” människas själ.  Den mörka materian räknas som en modern klassiker vad gäller ungdomsböcker, och sägs vara skriven med Miltons Paradise Lost som inspirationskälla.

Vad som börjar som en enkel äventyrshistoria om ett oregerligt barn som växer upp på ett universitet utan föräldrar som tar ansvar för henne, utvecklas snart till något spretande komplext om vetenskap, traditioner, religion och synd. Min tolkning är att grunden hela berättelsen står på är skepticism och en djup kritik av den organiserade (kristna) religionen, dess framfart i vårt samhälle och dess djupa och negativa konsekvenser på vårt själsliv. Frågan är om en tonåring som läser samma böcker skulle se samma saker som jag – de är utspridda över många sidor, ibland halvdolda och inte sällan ganska vaga. Jag vet inte, någon annan som vet?

Precis som förra gången jag läste den vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om Den mörka materian. Jag uppskattar den för att det är en komplex och avancerad ungdomsbok långt bort ifrån de vanliga klichéerna och stereotyperna, med mångfacetterade karaktärer av alla sorter, som tillåts förändras och utvecklas över tiden. Men det känns också som ett antiklimax när boken är slut – ”blev det inte mer än så”? Det är som att den långa uppbyggnaden inte leder till något, jag undrar om jag just blivit snuvad på poängen eller om jag bara var för korkad för att förstå den?

Annonser

2 thoughts on “Den mörka materian

  1. Jag läste del 1 för många år sedan och gillade men minns faktiskt inte on jag läste ut del 2. Hm.
    Vi tänkte lyssna på första boken i bilen i somras hela familjen men dessvärre var uppläsaren dålig bortom all kritik så vi var tvungna att stänga av efter bara någon minut 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s