The Inheritance Trilogy

Det är ett drygt år sedan jag läste The Hundred Thousand Kingdoms, och nu har jag äntligen kommit till efterföljarna. I jätteomnibusen The Inheritance Trilogy ingår alla tre delarna i serien, plus en bonus-långnovell på slutet, sammanlagt anspråkslösa 1442 sidor. Puh. Jag tog tillfället i akt att läsa om första delen när jag ändå höll på, och jag älskade den lika mycket andra gången som första. Jemisins språk är förtrollande, och balansen mellan ljus och mörker, hopp och förtvivlan, manligt och kvinnligt, den är så delikat och välformad att jag bara njuter.

21481566Därefter kommer The Broken Kingdoms, som utspelar sig kronologiskt senare och där man blir tvungen att hantera konsekvenserna av vad som händer i första delen. För en sak är säker med Jemisin, vad karaktärerna än väljer att göra så blir det konsekvenser, och de kan aldrig avfärdas. The Broken Kingdoms är inte lika förtrollande som sin företrädare, av flera anledningar, men den imponerar ändå. Detta framför allt på grund av en sak: protagonisten, genom vars perspektiv hela berättelsen presenteras, är blind. Bara det att det tar ett par kapitel innan jag ens förstår att så är fallet, och sedan hur otroligt professionellt Jemisin låter berättelsen gestalta sig via huvudpersonens andra sinnen är inte mindre än ett mästarprov.

Trilogin avslutas sedan med The Kingdom of Gods, som har en intressant förutsättning, men på något sätt misslyckas den med att engagera mig. Trots att den egentligen borde vara intressant så får jag faktiskt jobba mig igenom den. Slutligen följer en långnovell som utspelar sig än senare, där något så fascinerande som en helt nyfödd gud innehar berättarrollen. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den, bitvis är den riktigt intressant, bitvis något överspelad, men som alltid med Jemisin ett intressant budskap i botten.

Sammanfattningsvis så är Jemisin en skicklig författare till både form och innehåll, och hennes förutsättning i Inheritance-böckerna att människorna är skapade som gudarnas avbilder, både till styrkor och svagheter, ger ett otroligt bra underlag till en intressant berättelse. Det finns dock inget tvång att läsa alla delar i serien, utan man kan sluta efter den första eller den andra, även om alla tre böckerna ger nya dimensioner till berättelsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s