Tema Fenix: Vetenskap

Ja, jag vet att tidningen kom ut för ett bra tag sen, men bättre sent än aldrig, va? Här är i alla fall kompletteringsposten för min senaste tematiska tips-artikel i Fenix (nr 5/2015). Temat är vetenskap, en företeelse som är väldigt vanligt förekommande i alla typer av genrelitteratur – inte minst science fiction som är döpt därefter – men som kan ta sig väldigt olika roller och gestalter.

20151019_133146Vissa utgår från realistisk vetenskap och gör möjligen små förändringar eller förbättringar. Allt ifrån Neal Stephensons Quicksilver och Cryptonomicon, som om än dramatiserat försöker berätta om hur det verkligen gick till, till Jules Vernes klassiker Den hemlighetsfulla ön, low-fantasy-eposet Devices and Desires eller den mer moderna The Martian, där vetenskapen i alla fallen är hjältens superkraft och räddning. Lite längre från verkligheten men ändå med samma ambition är många av Vernes andra klassiker, som En världsomsegling under havet eller Från jorden till månen.

Ibland rör sig också böckerna kring hur det skulle ha varit, om vetenskapen hade fungerat så som man en gång trodde att den gjorde, t.ex. i The Alchemy of Stone eller Den mörka materian.

Helt fiktionär vetenskap är så vanlig, främst i science fiction, att jag inte tänker försöka börja räkna upp titlar, men i vissa böcker skapar den hela utgångspunkten för berättelsen, som t.ex. i Time and Again, Flowers for Algernon eller Asimovs Stiftelsen-böcker. Ett mer sällsynt fantasy-exempel är Earthdawn-novellsamlingen Talisman.

Till slut så har vetenskapen också en mycket vanlig roll som antagonist i berättelsen, där det klassiska exempet är Frankenstein eller Den moderne Prometheus, och exempel på mer moderna böcker är The Book of Phoenix, MaddAddam-böckerna eller The Windup Girl.

Den ultimata vetenskapliga odyssén i skönlitteraturens värld stötte jag ändå på i Ted Chiangs fantastiska novellsamling Stories of Your Life and Others. Där finns seriöst skildrad vetenskap ur de mest spridda genrer, och exempel på berättelser ur alla ovanstående kategorier, så välskrivna och gedigna att man blir alldeles lycklig. Ska du bara läsa en bok som inspiration för dina vetenskapliga äventyr, välj den!

—-

Det var i alla fall det. Nu vet jag inte riktigt hur det kommer att se ut här framöver, om det blir några fler tematiska tips och rent generellt hur uppdateringarna av bloggen kommer att se ut. Stora saker är på väg att hända, och jag vet inte hur min verklighet kommer att se ut i närtid, även om jag har en aning. Mer om detta senare, men ambitionen är i alla fall att bloggen ska leva vidare, även om den glesa uppdateringsfrekvensen som har varit på sistone förmodligen inte kommer att bli snabbare, utan snarare tvärt om. Den som följer får se!

Annonser

One thought on “Tema Fenix: Vetenskap

 1. Hej
  Vi kommer att ha en spännande presentation om egenpublicering, tjänsten ”Type & tell” mm på Kulturhusets Kulturkalas 21 november. Välkommen!
  Hälsningar
  Anna

  Anna Gullstrand
  Bibliotekschef
  Skövde stadsbibliotek
  Kulturavdelningen
  Sektor Medborgare och samhällsutveckling
  Tfn +46 500 49 80 71
  Besöksadress:
  Stadsbiblioteket, Skövde kulturhus
  Trädgårdsgatan 9
  http://bibliotek.skovde.se/web/arena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s