The Three Body Problem

Mina erfarenheter ur genren science fiction är beklämmande enkelriktade – det är med några lysande undantag vita västerlänningar, i huvudsak män, över hela planen. Det är en av anledningarna att det glädjer mig att jag hittade The Three Body Problem (tack för tipset, rymdolov!), och att jag dessutom gillade den så mycket. Inte minst gillade jag den för att jag läste första kapitlet, ett anslag som utspelar sig på 60-talet, och sedan var jag tvungen att slå upp den kinesiska kulturrevolutionen på Wikipedia för att fylla igen det nyupptäckta hålet i min bildning. Och huvva, vilken läsning det var! Som de säger på Internet, ”can’t make this shit up”… Sedan lämnar berättelsen ganska snabbt 60-talet bakom sig, och utspelas i en nära framtid. Vi får följa nanomaterialsforskaren och fritidsfotografen Wang Miao när han blir ombedd att delta i en utredning om varför ett antal framstående forskare inom det naturvetenskapliga området, till synes oberoende av varandra, väljer att begå självmord. Inte långt därefter börjar flera av hans kameror uppföra sig underligt, och därifrån fortsätter det tills Wang är osäker på vilka av fysikens lagar han egentligen kan lita på…

three-body_problem_the-cixin_liu-33978434-frntlThe Three Body Problem är typiskt ”hård” science fiction, där själva naturvetenskapen har mycket utrymme i berättelsen och som håller sig väldigt nära den verkliga vetenskapen så som vi känner den. Dess kinesiska ursprung ger den en mycket speciell känsla som jag tror kommer delvis ur att den faktiskt utspelar sig i Kina och ett samhälle som i sig är mycket annorlunda från vad jag som västerländsk läsare är van vid. Även om det inte diskuteras explicit så är det uppenbart att underliggande värderingar och erfarenheter inte är de jag tar för givna. Delvis är det nog också på grund av att många närmast klichéartade begrepp och formuleringar som en brukar stöta på i den här typen av böcker lyser med sin frånvaro.

Jag tyckte som ni förstår väldigt mycket om den här boken. Den vågar vara vetenskaplig utan att egentligen gå in på detaljer, så det gör inget om man inte så bevandrad i naturvetenskapen – inget ”scientific mumbojumbo” här. Den känns exotisk, spännande och fräsch, och med subtila antydningar om ett stort mysterium lyckas den fånga och behålla mitt intresse utan att egentligen berätta någonting på väldigt länge, och när den till slut lägger korten på bordet blir jag inte besviken – vilket kändes som en stor risk att jag hade kunnat bli, så som det så ofta blir när författaren bygger upp till något stort och till slut måste leverera (Robert Jordan, jag tittar på dig!). The Three Body Problem har väl förtjänat sitt Hugopris och är läsvärd för alla som är det minsta intresserade av matematik, naturvetenskap och/eller hård science fiction.

2 tankar om “The Three Body Problem

    • Nu var det ju inte ett bedömningskriterium i det här fallet utan en kategorisering. Och jag tycker inte att det är ointressant att göra just en sådan kategorisering, eftersom att just möjligheten att göra den innebär att det finns erfarenheter som är gemensamma för de flesta i kategorin, vilket i sin tur avspeglas i deras berättelser. Det är inte alltid lätt att se detta, särskilt inte om man själv tillhör kategorin (eller en närbesläktad) sådan. Det är först när man stöter på något som går utanför dessa ramar som man faktiskt ser dem – alla de förutsättningar och grunder som man ser som så självklara att man inte ens reflekterar över att de är där. Den här boken var en sådan ögonöppnare för mig. Det är absolut inget fel på författare som är vita, västerländska och/eller män, men jag läser så mycket ur den kategorin att jag börjar uppleva vissa koncept som lite uttjatade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s