Bokslut 2016

Året som gick var det år då jag läste minst antal böcker sedan jag började föra statistik 2012. Kanske inte superförvånande, med nytt barn att ta hand om och nytt jobb att skola in sig på – ett jobb som dessutom innebär att jag läser en hel del, vilket gör det mindre lockande att ägna fritiden åt detsamma. Dessutom måste jag väl erkänna att en inte försumbar del av bortfallet är orsakat av att jag upptäckt vissa datorspel, som tenderar att sluka stor del av den begränsade fritid som finns att tillgå för en heltidsarbetande småbarnsförälder…. Men lite läst blev det i alla fall, så här kommer en sammanfattning av höjdpunkterna.

Gladaste överraskningen: The Night Circus. Precis vad jag förväntade mig, förutom att den var underbar och att jag älskade den?!

Bästa sci-fi: The Three Body Problem. Många styrkor, nästan inga svagheter. Uppföljarna ligger på läslistan!

Vackraste: Neil Gaimans The Sleeper and the Spindle, som är vacker både på omslaget, i inlagan och i sin litterära själ. Kan inte vänta till att dottern blir tillräckligt gammal för att förstå den!

Bästa svenska: Anders Fagers Kaknäs sista band, efter katastrofen med lagom humor och lagom allvar, en samling noveller som hänger ihop på ett lagom sätt. Väldigt svenskt, får man väl säga!

Mest lästa I: Halvan kör brandbil. Om jag visste hur många gånger jag har läst den, bara senaste veckan…

Mest lästa II: A Song of Ice and Fire. Med sina nära femtusen (4 959 för att vara exakt) sidor så står den för över en tredjedel av de totalt ca 13 700 sidor jag läst i år. Men det var det värt!

Bästa novell: A Year and A Day In Old Theradane ur novellsamlingen Rogues. Scott Lynch visar att han inte måste ha Locke Lamora för att kunna leverera.

Mest efterlängtade under 2017: Assassin’s Fate, tredje och sista delen i The Fitz and the Fool-trilogin, så att jag äntligen, ÄNTLIGEN kan få läsa dem!!!

Så nu står jag inför ett nytt år, och då tänkte jag att den här bloggen skulle få utvecklas lite. Jag läser ju som sagt mindre idag, för att jag ägnar mer tid åt datorspel. Och datorspel, tro det eller ej, spelar jag i huvudsak för att jag vill uppleva en storslagen berättelse. Som lärarstudent drev jag också aktivt frågan om att använda datorspel som texter i undervisningen, och hävdar att de kan vara väl lämpade för detta. Så jag tänkte härmed börja recensera även (vissa av) de spel jag spelar, inte generellt (det finns det många andra som gör bättre), utan enbart med fokus på berättelsen i spelet: hur den gestaltas, hur den utvecklas och förgrenas, hur jag som spelare kan påverka den. Jag hoppas att det finns fler av er där ute som spelar som jag och som kan dra nytta av detta, och kanske kan jag locka någon av er som inte spelar så mycket att vidga era vyer? Det får tiden utvisa.

Gott nytt 2017, allesammans!

Annonser

2 tankar om “Bokslut 2016

  1. Vi verkar ha rätt så likadan smak när det gäller böcker så det är alltid trevligt att läsa dina recensioner och få lite boktips. 🙂 Spelade mycket spel av samma anledning som dig, att få uppleva fina berättelser. Nu kan jag inte längre göra det p g a reumatism, men det ska bli roligt att läsa din blogg ändå. 🙂 Kan varmt rekommendera Bioshock om du inte har provat det. Riktigt fascinerande spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s