Topplistor

Fantastisk Fiktions favoritinledning

”The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel”
– William Gibsons Neuromancer

Fantastisk Fiktions topp 3 okända guldkorn

1. Snare. En slumpmässigt (ok, jag kände till författaren) upplockad antikvariatbok hade inte kunnat bli bättre! Bättre hälften tycker att jag är naiv som inte fattade hur hela historien hängde ihop tidigare, men jag tyckte att den var spännande, omvälvande och unik.

2. Commitment Hour är kanske inte världens mest unika scifi/fantasy-historia, men den är väl skriven och väcker några intressanta frågeställningar.

3. Christopher Kubasiks serie om J’Role, som utspelar sig i Earthdawns rollspelsvärld. Rollspelsböcker brukar generellt vara rätt skräpiga och svåra att hänga med i om man inte känner till världen, men de här är läsvärda även om man inte rollspelar.

 

Fantastisk Fiktions topp 5 rekommendationer

Det är alltid svårt att rekommendera böcker till andra, för smaken är ju som bekant olika. Här är mina fem säkraste kort, som jag vågar rekommendera till de flesta vuxna som frågar om boktips:

1. Oryx & Crake. Margaret Atwoods underbara apokalypsskildring har ett djup och en språklig rikedom, men ändå en lättillgänglighet som gör att den kan uppskattas av alla med lite empati och lite fantasi. Två värdiga uppföljare vidgar vyerna, på gott och ont.

2. Krigare. Javisst, egenintresset är stort, men på något sätt är det väl allmänbildning också. En positiv bieffekt är att jag förhoppningsvis inte måste försvara mig mot anklagelser om att vara barnamördare och/eller USA-legoknekt nästa gång jag går på stan i arbetskläder. Måste jag hålla mig strikt till skönlitteratur så får den bytas ut mot Älskade Krig av samma författare.

3. Den hemlighetsfulla ön (efter Kapten Grants barn och En världsomsegling under havet). Odödliga klassiker av en av våra äldsta science fiction-pionjärer, Jules Verne. Den hemlighetsfulla ön är en robinsonad med en okuvlig ingenjör som hjälte, och har man läst de två andra böckerna får berättelsen fler dimensioner.

4. Stjärnstoft. En okonventionell och ibland Gaiman-absurd saga om sann kärlek, som man blir lycklig på riktigt av, jämfört med de vanliga, mer generiska kärlekshistorierna, som oftast är löjliga och målar upp en idealiserad bild av vad kärlek är.

5. Till dess din vrede upphör – De flesta gillar kriminalromaner, av någon anledning, och den här är väl genomförd och krispigt norrländskt iskall. Åsa Larsson är skicklig och inte en sån lismande publikfriare som många andra i genren. Gillar du redan den typen av böcker, börja med Solstorm istället.

 

Fantastisk Fiktions topp 5 läsupplevelser

1. Fool’s Fate, som kronan på verket i Realm of the Elderlings-serien. Summan av alla små människors små beslut, som till slut förändrar världen så grundligt att det bokstavligt talat svindlade för mig. Så storslaget blir det aldrig igen.

2. Safirrosen. Jag var 14 år och hade väntat i vad som kändes som en halv livstid på att boken skulle komma ut på svenska. Sen sträckläste jag den – bokstavligt talat, jag släppte den inte förrän den var slut. Det är läsupplevelsen som alla mina vuxna läsupplevelser strävar efter.

3. Dark Tower i allmänhet, Wizard and Glass i synnerhet. Hela serien är bra, men böckerna skiljer sig mycket från varandra och den del som berättas i Wizard and Glass grep mig på ett sätt som inte mycket annat har.

4. Midvintermörker Det ju förstås lätt att bli charmad av en snabb action, särskilt en där det är så lätt att se sig själv som hjälte. Men Midvintermörker har ett mer angeläget budskap i botten, som fördjupar och förstärker.

5. The Ocean at the End of the Lane. Inte så mycket en storslagen berättelse som en nära och känslosam sådan, där efterklangen lever kvar länge.

 

Fantastisk Fiktions topp 5 överreklamerade…

1. Wheel of Time. Läs min recension (och inte böckerna), ‘nuff said!

2. En dag – boken som fick mig att komma ihåg varför jag inte läser böcker som har fått omdömet ”Underbar” tryckt på omslaget.

3. Hypnotisören. I en genre som i huvudsak består av överreklamerat skräp så tar ändå den här priset i avstånd mellan angiven kvalitet och faktiskt kvalitet – så mycket lovord för så dåligt genomförd kliché utan ett enda särskiljande drag.

4. Strindbergs stjärna har läst Da Vinci-koden och vill göra samma sak, fast i Sverige. En hög ambition, och den misslyckas fatalt med allt den försöker med. Bra idéer, men uselt genomfört.

5. Allt av Dan Brown, undantaget Da Vinci-koden och Änglar och Demoner. Sluta försöka sparka mer pengar ur en sedan länge död häst, okej?

Lämna en kommentar